KabelMemo 15

17-01-2000

 

In dit nummer:

Amsterdam door UPC opgezadeld met verouderde decoders (settopbox)

Rotterdammers kunnen aan de bak, Eneco verkocht aan UPC? Bijna!

UPC nu in de AEX, maar stijgt nauwelijks.

Castel @Home sluit geen 486 computers aan op de kabel voor Internet, belachelijk maar waar.

Regen van klachten, UPC gaat ‘openstaande’ A2000 rekeningen innen voor Internetaansluiting uit ’97 en ’98.

Commissariaat Media tegen machtsblokken.

[KOP]

Amsterdam krijgt verouderde settopboxen (decoders) van UPC.

 Uit een verhelderend artikel door Volkskrant redacteur Lucas van Grinsven van zaterdag j.l blijkt dat UPC in Amsterdam dezer dagen begonnen is met het plaatsen van z.g. ‘settopboxen’die behoorlijk verouderde technieken bevatten. In de Verenigde Staten blijken deze kastjes al beschikbaar te zijn met een ingebouwde ‘harde schijf’die als videorecorder dienst doet. Het complete artikel kunt u vinden op de site van KabelMemo.

[KOP]

De overname van ENECO's kabel- en telecomactiviteiten door UPC.

 ENECO Kabel & Telecom beheert kabelnetwerken in en rond de steden Rotterdam en Dordrecht. Daarnaast heeft het bedrijf een glasvezelnetwerk in de regio Den Haag. ENECO Kabel & Telecom beschikt in haar verzorgingsgebied over 610.000 exploiteerbare aansluitingen ("homes passed'), 590.000 abonnees en 40.000 zakelijke klanten. Beide kabelbedrijven zullen de voorgenomen transactie voorleggen aan hun ondernemingsraden. Een positief advies van de ondernemingsraden is een van de voorwaarden om de transactie definitief te kunnen afronden. Volgens UPC wordt onderhandeld over een verkoopprijs die boven de twee miljard gulden ligt. Als de koop doorgaat, wordt daarmee een nieuw record gevestigd. Het kabelbedrijf van Eneco heeft ongeveer 610.000 aangesloten huishoudens. De prijs per aansluiting komt neer op bijna 3.300 gulden.

 

DRIEDUIZEND-DRIEHONDERD gulden per aansluiting? En wie moet uiteindelijk de krankzinnige overnameprijs opbrengen? Juist, wij! Deze waanzin zal culmineren in een vrijwel onbetaalbare serie pluspakketen waarbij de kijker, die in oorsprong dit kabelnetwerk financierde, opnieuw zal moeten bloeden.De voorwaarden die de gemeente Rotterdam onlangs stelde aan ENECOtoen ze afzagen van het terugkooprecht? KabelMemo voorspeld dat er door de nieuwe eigenaars onderhandelingen afgedwongen zullen worden met de gemeente Rotterdam.

In interviews met het management van UPC is steeds duidelijk geworden dat ze in Nederland (en Europa?) een eenduidig aanbod via hun kabel willen, dus…….Rotterdammers, vergeet het maar. De leuke deal tussen de gemeente en ENECO in uw voordeel gaat niet door.

 


[KOP]

 

Ook bij Castel Begrijpen ze niets van hun eigen kabel.

 

Nieuwsgroepen -wereldwijd bijna 50.000- worden o.a. gebruikt om specifieke interesses te delen door internetgebruikers. Ook in het Nederlandse taalgebied bestaan vele honderden nieuwsgroepen variërend van tuinieren tot TV. 

Onderstaande bericht werd opgepikt uit een nieuwsgroep voor Nederlandse kabelgebruikers.

 “Zojuist heeft Castel@Home mij gebeld om een afspraak te maken voor de installatie van de kabel modem. Een van de vragen die zij stelde is "Heeft U een pentium?"
Zo dom en eerlijk als ik ben, zeg ik "Nee maar een snelle 486 (120 MHz)."
De grootste fout die ik gemaakt heb...
"Sorry meneer, dan mag ik geen afspraak met U maken. Wij installeren alleen op Pentiums. Wij mogen U geen aansluiting aanbieden. Belt U maar weer als U een Pentium heeft."
Werkelijk, ik zit nog in m'n stoel te trillen. Ik hou een heel verhaal dat een type processor geen belemmering is voor internet via de kabel, en dat elke computer met TCP/IP geschikt is voor internet, maar ze bleef keihard weigeren. Toen ik voorstelde om toch 'pentium' neer te zetten ze ze "maar dan komt de installateur voor niks." 

Misschien kunnen ze bij Castel een wakker worden of hun medewerkers beter instrueren.Het is zelfs mogelijk met een ‘lichte’ browser zoals ‘Opera’ via een 386 systeem in cyberspace te duiken.

Dit is het ‘zoveelste’voorbeeld van de arrogantie van een kabelboer zonder oog voor de specifieke wensen van haar klanten.Ook deze monopolisten maken weer misbruik van hun unieke voordeel.

 [KOP]

 

UPC in AEX.

UPC is opgenomen in de AEX index, waardoor het zich een van Nederland’s meest toonaangevende bedrijven op de beurs mag noemen. Hoelang deze notering duurt weten we niet, maar één ding is zeker. De waarde neemt af! De laatste dagen staat het aandeel UPC behoorlijk onder druk, en vandaag 17 januari om 12 uur moest het zelfs 2,35 % inleveren. 

Dat beursfondsen soms ethische normen hanteren of hun inzichten over maatschappij en mileu bijstellen weten we. Shell is daar een sprekend voorbeeld van. Voor de meeste ‘couponeurs’ lijken echter fatsoensnormen niet mee te spelen, alleen de ‘winst’op het aandeel telt.

Fatsoenlijke bedrijfsvoering en respect voor de afnemers van het eindproduct lijken niet belangrijk als het om deelname’s gaat, maar daar gaat langzaam aan verandering in te komen. De ‘Joepiesietjes’ lijken de afgelopen dagen het respect te krijgen wat ze verdienen…..

  [KOP]

Commissariaat wil verbod op machtsblokken in media

 

Het Commissariaat voor de Media vindt dat de wet moet worden aangepast om ongewenste machtsconcentraties van mediaconcerns te voorkomen. Het commissariaat reageert hiermee op de recente ontwikkelingen van o.a. Bertelsmann en Kirch, die in snel tempo de Europese audio-visuele markt gaan beheersen.

 

Het is te hopen dat dit commissariaat ook nauwlettend de Nederlandse ‘kabel’in de gaten houdt, en niet alleen het’Duitse’gevaar.Als uiteindelijk nog maar 3 kabelaars over zijn gebleven in Nederland dat zullen er ongetwijfeld kartelafspraken gemaakt worden tussen de dictators ‘over content en prijzen’ (misschien gebeurd dat nu al met Internet toegangsprijzen?).

Het zou verstandig zijn zo spoedig mogelijk de kabelboeren te dwingen meerdere content aanbieders toe te laten op hun ‘exclusieve domein’, dat met gemeenschapsgelden gefinancierd werd.

 

[KOP]

 

Rekening van december ’97 nu in de bus.

UPC maakt het wel heel erg bont met haar rekeningen. Nadat ze enige tijd geleden 100% eigenaar werden van A2000, haar kabelnetwerk en diensten, zijn ze waarschijnlijk de boekhouding ingedoken en hebben ontdekt dat een flink aantal A2000 internetabonnee’s de installatiekosten en de borgstelling voor het kabelmodem niet hebben betaald. Veel mensen ontvingen voor deze geleverde diensten klaarblijkelijk nooit een afrekening en worden nu belast voor deze in ’97 en ’98 gemaakte kosten. Nog erger is dat veel mensen die wel betaald hebben ook belast worden met rekeningen die varieren van 199 tot 499 gulden. Het verschil in de bedragen kan worden verklaard door de verschillende aanbiedingen die A2000 haar potentiële abonnees deed.

Het is maar zeer de vraag of UPC het recht aan haar kant heeft met deze inhaalslag. De redelijkheidstermijn is al lang verstreken.

Het zal UPC sieren als ze deze onsympat    Hieke actie zou staken en de uitstaande rekeningen bij het verlies van 580 miljoen gulden over ’99 gaat boeken.

 [KOP]

 

 

Winston Smith voor KABELMEMO.

 Winston@kabelmemo.freeservers.com