KabelMemo 13

 Beste lezers,

Dit is de laatste uitgave van KabelMemo vóór de komende feestdagen, tenzij er natuurlijk radicale veranderingen in kabelland worden aangekondigd.

Wij wensen u derhalve prettige feestdagen en een voorspoedig begin van de volgende eeuw.

 

 

In dit nummer:

Rotterdam neemt voorsprong op de kabel, faalende Amsterdamse gemeenteraad afgetroeft.

VPRO Gids Nr. 51 met onthullend materiaal over kabeldictators.

Casema baas France Télécom verkoopt kabelbelang, wat zijn de gevolgen?

Internet via stopcontact stap dichterbij, straks ook radio en TV?

5000 handtekeningen aan Zaanse gemeenteraad tegen UPC, geslaagde aktie SP.

Aartsleugenaar Simmons (UPC) bakt ze weer bruin, UPC niet bang voor KPN.

Oplichting door A2000/UPC van internet kabelaars dreigt.

 

                              Rotterdammers in het voordeel.

 

Vorige week schreven we dat de inwoners van Rotterdam ondanks vele klachten over hun kabelbedrijf in het voordeel waren op de rest van Nederland.

De schande van de ‘uitverkoop’ van het Amsterdamse kabelnet wordt nu schrijnend duidelijk, als we kennis nemen van onderstaande.

 

Het College van B&W van Rotterdam heeft het recht om het kabelnetwerk van ENECO terug te kopen uit de overeenkomst met het bedrijf geschrapt. Op deze wijze krijgt het kabelbedrijf meer armslag om voor zijn kabel- en telecomactiviteiten een samenwerking aan te gaan met een strategische partner. Voor het schrappen van het terugkooprecht ontvangt de gemeente Rotterdam een bedrag van 51 miljoen gulden. Het College heeft met ENECO tevens nadere afspraken gemaakt over de omvang en samenstelling van het standaardpakket voor radio (33 kanalen) en televisie (24 kanalen), de ontwikkeling van de kabeltarieven en de voortzetting van de mogelijkheid om voor de uitvoering van het lokale mediabeleid een gemeentelijke opslag te heffen op de tarieven. Vanaf 1 januari 2000 bedraagt het tarief voor het Rotterdamse standaardpakket fl. 17,98 per maand (excl. BTW). Dit is inclusief een gemeentelijke opslag van 60 cent.  Op 16 december behandelde de Rotterdamse gemeenteraad bovenstaande voorstel, en nam het aan. Om de belangen van de Rotterdamse kabelabonnees ook in de toekomst veilig te stellen is de overeenkomst met ENECO op enkele punten verbeterd. De SP stemde tegen het voorstel.

 

In Amsterdam krijgen per 1 januari 2000 de kijkers maar 15 netten in het standaard pakket, voor ongeveer 15 gulden! Het is een absolute schande dat de Amsterdamse gemeenteraad de rechten van haar inwoners verkwanseld heeft aan UPC voor een veel te lage prijs. Rotterdam vangt nog een keer 51 miljoen gulden en wat doet Amsterdam? Amsterdam geeft UPC nog eens een vette subsidie uit gemeenschapsgelden om UPC de kans te geven totaal overbodige diensten op te starten.

 

Wanneer grijpt de landelijke politiek nu eens in om verdere escalatie van deze rechtsongelijkheid in te dammen?

Als kabelabonnees kunnen we immers niet kiezen uit aanbieders van kabeldiensten, en verhuizen naar Rotterdam?

 

 

[KOP]

 

                         VPRO gids signaleerd gevaren van UPC haai.

 

In een bijna perfecte redactie signaleerd Gerhard Busch in VPRO gids 51 (deze week) de misstanden op de kabel. Veel van zijn teksten lijken eerder door KabelMemo gepubliceerd, maar hij zet het keurig op een rijtje. Tussen de regels door is zijn waarschuwing voor beleggers in UPC duidelijk leesbaar.

Gerhard maakt maar een foutje. De Rooterdamse opening ziet hij over het hoofd.

Lees het atrikel op inze site.

[KOP]

                                         Internet via het stopcontact

 

                Amerikaanse start-up verkrijgt octrooi op breedbandig internet via elektriciteitsnet

 

Het Amerikaanse bedrijf Media Fusion heeft een techniek gepatenteerd waarmee supersnel internet via het elektriciteitsnetwerk mogelijk moet worden. Volgens Media Fusion kunnen met het systeem spraak-, video- en datasignalen duizenden malen sneller worden getransporteerd dan met de huidige technieken voor snelle toegang tot het internet. Met behulp van een soort decoder zou de tv of de computer eenvoudig op het elektriciteitsnet kunnen worden ingeplugd om breedbandige internettoegang te krijgen. Of de nieuwe technologie ook in de praktijk zal werken is nog de vraag. Luke Stewart, oprichter van Media Fusion, zegt dat hij de techniek in proefopstellingen heeft getest, maar een praktijkproef op het netwerk van een elektriciteitsmaatschappij moet nog worden uitgevoerd. De nieuwe technologie wordt vooral gezien als een uitkomst voor landelijke gebieden waar bestaande breedbandtechnieken nog nauwelijks zijn uitgerold. Media Fusion heeft reeds een aantal kleine energiebedrijven bereid gevonden om aan proeven mee te werken. Het bedrijf bouwt nu 70.000 van de decoders die nodig zijn om de via het elektriciteitsnet verzonden informatie te ontcijferen. De apparaten zijn bestemd voor partner-bedrijven in kleine steden en landelijke gebieden. Voor meer informatie over Media Fusion:

http://www.mediafusionllc.com

[KOP]

 

 

                                         France Télécom stoot kabel af

 

PARIJS

France Télécom brengt een deel van zijn kabelactiviteiten onder in een aparte joint venture. Het concern krijgt een belang van 42,5 procent in het samenwerkingsverband met Canal+ en de Amerikaanse investeringsmaatschappij Exante. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

Op termijn wil het Franse telecombedrijf helemaal van het kabelonderdeel af: binnen drie jaar brengt het zijn belang naar de beurs. De Europese mededingingsautoriteiten hebben de onderneming, net als zijn Duitse collega Deutsche Telekom, verplicht zijn kabelactiviteiten gedeeltelijk of to stoten. France Télécom is van oudsher eigenaar van het kabelnetwerk en van het telefoonnetwerk. Dat levert volgens Brussel een to grote marktmacht op.

In Nederland is France Télécom grootaandeelhouder van het telecombedrijf Dutchtone, eigenaar van het gelijknamige mobiele belbedrijf en van Casema, na UPC de op één na grootste Nederlandse kabelaar.

De nieuwe kabelmaatschappij, die overigens nog geen naam heeft, combineert de exploitatie van het netwerk met het aanbieden van diensten als televisie, Internet en kabeltelefonie. Nu gebeurt dat nog gescheiden van elkaar: France Télécom is de uitbater van de kabel, terwijl Canal+dochter NC Numericable zich op de service-kant richt.

NC Numericable heeft momenteel 390 duizend abonnees in 33 regio's in Frankrijk. Het bedrijf heeft een omzet van 750 miljoen Franse frank (ongeveer 250 miljoen gulden).

France Télécom, na Deutsche Telekom de tweede telefoonmaatschappij van Europa, leed de laatste tijd de nodige nederlagen. Eerst verbraken de Fransen hun samenwerking met Deutsche Telekom, nadat de Duitsers vergeefs probeerden to fuseren met Telecom Italia.

In oktober boden de Fransen zestien miljard gulden op E-Plus, de Duitse nummer drie in mobiele telefonie. Maar het Amerikaanse BellSouth maakte gebruik van zijn recht om de andere aandeelhouders to mogen uitkopen. De Amerikanen verkochten E-Plus direct voor 20 miljard gulden door aan het Nederlandse. KPN.

[KOP]

 

 

(bron VND 17-12-99 Editie Zaanstad)

 

 

                            Vijfduizend handtekeningen tegen de decoder

 

Harm Bos en Vincent Wetselaar van de Socialistische Partij afdeling Zaanstreek hebben gisteren bijna vijfduizend handtekeningen overhandigd aan wethouder J. Schouten-Burger. Dat gebeurde voor aanvang van de gemeenteraadsvergadering in Zaanstad. De ondertekenaars steunen de Socialistische Partij in de opvatting dat Zaanstad kabelexploitant UPC (voorheen A2000) aan het bestaande contract moet houden dat afloopt in 2005. Als het aan UPC ligt wordt de overeenkomst opengebroken en gaan de Nederlandse commerciële zenders achter

de decoder. Volgens Bos kost de decoder en de zenders die erachter zitten de kijker zes of zeven gulden per maand extra en komt daar naar verwachting volgend jaar nog eens drie gulden bij. Vooral voor de minima vindt de SP dat onaanvaardbaar. Kan Zaanstad UPC tot 2005 aan het contract houden, dan zijn er volgens Bos tegen die tijd goedkopere aanbieders op de markt. Schouten zei het met de twee en hun grote aanhang eens to zijn en hoopt dat de behandeling van de kabelnota in de Tweede Kamer

duidelijkheid verschaft.  

 

[KOP]

                                   UPC en Multikabel geen angst voor KPN

 

PURMEREND - De bedrijven UPC en Multikabel, die nu al of in de nabije toekomst in de regio Waterland internet via de kabel aanbieden, zijn niet bang voor concurrentie van de KPN. Dat bedrijf gaat in de loop van volgend jaar met behulp van een nieuwe techniek internet aanbieden die nog aanzienlijk sneller zou zijn dan kabel. UPC en Multikabel denken dat concurrentie alleen maar in het belang is van de klant..

Het gaat om de zogenoemde ADSL-techniek, die KPN Telecom vanaf zomer volgend jaar in grote delen van het land wil bieden. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de bestaande telefoonlijn, waarvan een deel wordt gereserveerd voor internet. Met behulp van de ADSL techniek en een speciaal modem zijn aanzienlijk snellere verbindingen mogelijk dan met coventionele modems.

 

Volgens woordvoerder van T Ernst Moeksis kunnen met ADSL nog hogere internetsnelheden bereikt worden dan via de kabel. "Dat komt doordat met ADSL iedereen zijn vaste toegang met internet krijgt, die niet met anderen hoeft te worden gedeeld. Het delen van ruimte gaat normaalgesproken tenkoste van de snelheid. Iedereen krijgt als hat ware zijn eigen toerit naar de digitale snelweg."

Langzamer

Moeksis vergelijkt hat met een huizenblok waarin twintig huishoudens een internetaansluiting hebben. "Als die kabel internet hebben en ze zitten allemaal tegelijk to internetten, dan wordt de verbinding van al die twintig mensen langzamer. Met ADSL is dat niet zo. Omdat iedereen zijn eigen toegang heeft, maakt het niet uit of er nou tien of honderd mensen tegelijk zitten to internetten."

Met een ADSL-abonnement is de gebruiker 24 uur per dag op internet voor een vast bedrag van 99 gulden per maand. Er hoeven dan niet ook nog eens telefoontikken to worden betaald. Internet wordt weliswaar via de bestaande telefoonlijn aangeboden, maar met, behulp van een speciaal apparaatje blijft de gebruiker ook tijdens het internetten telefonisch bereikbaar. UPC en Multikabel betwijfelen of ADSL echt veel sneller is dan kabelinternet. Zij gaan ervan uit dat de snelheden ongeveer hetzelfde zullen zijn. Ook de andere aspecten, zoals die prijs, verschillen niet veel van die van kabelinternet, zeggen zij.' Daarom zien ze de komst van ADSL wel degelijk als echte concurrentie.

Maar bang zijn ze daar niet Voor. "Concurrentie houdt ons scherp en dat is alleen maar goed", zegt directeur J. Molenkamp van Multikabel. "Uiteindelijk vaart daar de klant wel bij." Dat vindt ook J. Simmons van UPC. "We hebben dit al een een hele tijd voorzien en we zijn heel blij dat KPN er nu mee komt. De producten van UPC en KPN zullen op zichzelf niet veel van elkaar verschillen. Voor de klant worden daardoor kleinere zaken belangrijker, zoals: wordt er op tijd aangesloten en hoe lang duurt het voordat ik de helpdesk to pakken heb. Op dat soort zaken moeten we ons nu van elkaar gaan onderscheiden en die zullen uiteindelijk voor de klant beslissend zijn bij de keuze voor kabel of ADSL."

In maart volgend jaar is ADSL in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht beschikbaar. Vanaf de zomer wordt gewerkt aan een landelijke dekking. Eind 2000 verwacht KPN 100.000 ADSL-abonnees to hebben.

 

[KOP]

 

 

 

Comp Onl: 20/12/99 - A2000-

maandag 20 december 1999 

 

                                A2000-abonnees dupe van migratie naar Chello

 

AMSTERDAM - Internet-abonnees van het deze zomer door UPC overgenomen A2000 lijken de dupe te worden van gedwongen migratie naar UPC's eigen  Internet-provider Chello. Dit stelt de A2000 Gebruikers Vereniging  Kabelinternetters (Agvk).

Zo zou Chello concrete plannen hebben om de upstream snelheid voor de Internet-gebruikers te verlagen naar 128 kilobit/seconde, waardoor het versturen van mail, surfen, downloaden, ICQ en het posten in nieuwsgroepen, aanzienlijk vertraagd zou worden. Ook zouden de abonnees nieuwe, minder duidelijke,

email-adressen krijgen, die door UPC zonder inbreng van de gebruiker worden gegenereerd. Dit leidt volgens de Agvk tot onverwachte kosten voor de abonnees, die hun relaties op de hoogte moeten brengen en hun briefpapier en visitekaartjes moeten aanpassen.

Voorts is de Avgk verbolgen over de communicatie met UPC/chello. De vereniging stelt: "Ondanks toezeggingen van UPC, om overleg te zullen voeren met de Agvk en rekening te houden met de wensen van de gebruikers, heeft de migratie tot verbazing van de Avgk reeds een aanvang genomen. Eind deze week krijgen alle A2000 Power abonnees een brief van UPC/Chello waarin de migratie wordt aangekondigd. Zij worden voor de keuze gesteld: overgaan naar Chello en minder 'waar' voor hetzelfde geld of opzeggen en het kabelmodem inleveren."De Agvk (http://agvk.a2000.nl/) vermoedt dat individuele abonnees naar de rechter zullen stappen wegen wanprestatie/contractbreuk. Ook de Agvk zelf sluit een gang naar de rechter niet uit.

[KOP]

 

 

 

Winston Smith voor KABELMEMO.

 Winston@kabelmemo.freeservers.com