nummer 12

In dit nummer:

Rotterdamse kabelkijker betaald minder en krijgt meer!

Het Parool snapt ‘t.

Veronica snapt ’t niet meer.

AT&T kiest eieren voor haar geld. Anderen mogen ook meedoen

Ook AT5 doet verstandig. Maar het grote gevaar staat om het hoekje……

NOB haakt af bij breedband aanbod. Weer een concurrent minder voor de kabeldictators.

UPC begint zesde eigen TV kanaal. Wat staat ons nog meer te wachten?

Haarlemmermeer kiest voor Multikabel? Beginnen de bestuurders ‘het licht’te zien?

Landelijke koepel kabelinternetters een feit! Nu de TV kijkers nog.

 

Gemeente Rotterdam is verstandig

 

Het wordt steeds waanzinniger in Nederland-kabelland. De Rotterdamse gemeente raad heeft afgezien van haar recht om de kabel terug te kopen, maar heeft wel een maximale deal met de huidige eigenaar kunnen sluiten.

De Rotterdamse kijker gaat ruim 30 netten ontvangen voor een lage prijs.

Dat is meer als het dubbele aantal kanalen, voor minder geld dan b.v. de Amsterdamse kijker nu betaald.

In de volgende KabelMemo meer over het krankzinnige verschil in prijs, veroorzaakt door het asociale wandbeleid wat een aantal kabelproviders meent te moeten toepassen.

[KOP]

 

 

Brilliante analyse over UPC in ‘Het Parool’

Marc Laan stelt de zaken zoals ze zijn en sluit zich aan bij de eerdere waarschuwingen die KabelMemo zond naar haar lezers over beleggingen in bedrijven als UPC. De zeepbelconstructie van het management van UPC kan zomaar uit elkaar spatten als ze doorgaan minachting te tonen voor haar klanten. Het artikel is te groot en gedetailleerd om in KabelMemo op te nemen. U kunt alles vinden op:

http://www.parool.nl/nieuwemedia/1208-upc1.html

[KOP]

 Krijgt Veronica de deksel op z’n neus?

 

Als Veronica besluit uit de HMG groep te stappen dan zal ze geen bruidsschat mee krijgen, zoals in het verleden bij de publieke omroepen gebeurde. Het kroonjuweel van Veronica, de rechten voor uitzending van een aantal wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal, blijft volgens HMG uitspraken in handen van RTL 4 en 5. Zoals KabelMemo eerder meldde geven deze ‘evenementen’ (kan een gelijk spel ook een evenement zijn?) recht op een plaatsje vóór de decoder.

Deskundigen schatten op dit moment een plaatsje achter de decoder in op een inkomstenverlies van ongeveer 25% aan reclamegelden.

 Voor RTL4 is het van vitaal belang dat ze vóór de decoder blijven, om de zorgen van haar aandeelhouders wat te verlichten.

[KOP]

(Bron Reuter e.a.*.12-99)

 

Excite@Home verliest exclusieve toegang tot AT&T-kabel

 

In de V.S. is een dominante marktspeler in de kabelwereld AT&T, dus ongeveer vergelijkbaar met UPC in Nederland.

Ook AT&T laat geen andere marktpartijen toe op haar kabel en deze starre houding heeft tot rechtszaken geleid in ten minste 5 Amerikaanse staten.

Zoals Chello een volle dochter is van UPC, is ExiteAtHome een volle dochter van AT&T. Exite is bij AT&T hetzelfde als Chello bij UPC en is het exclusieve doorgave luik voor Internet diensten.

 AT&T heeft besloten andere Internet bedrijven de mogelijkheid te geven haar kabel te gebruiken om diensten aan te bieden.

Deze bedrijven (o.a. Mindspring) moeten echter wel wachten tot het lopende contract is voldaan (2002). 

Dat AT&T deze stap genomen heeft is niet verwonderlijk. Het ‘legal department’ van deze communicatiegigant wist natuurlijk dondersgoed dat ze een aantal rechtszaken gaan verliezen en toegang moeten geven aan meerdere aanbieders.

 De FCC, zeg maar de Amerikaanse OPTA vindt dit een goede eerste stap, en gaat er van uit dat er anderen zullen volgen.

 Het is te hopen dat onze wetgevers deze zaak nauwlettend zullen volgen en lering trekken uit de ontwikkelingen in de V.S. Dertig maanden wachten is voor Nederland veel te lang, zeker omdat het gaat om absolute (kabel)monopolisten die nu al duidelijk te kennen hebben gegeven maling te hebben aan de wensen van hun klanten.

[KOP]

 

AT5 nu toch in Noord-Hollandse regio TV.

 

Het is er toch van gekomen. De Amsterdamse zender AT5 gaat ook meedoen aan een Noord-Hollandse regio zender. De risico’s voor het Noord-Hollandse publiek blijven echter onverminderd groot want de onderhandelingen over de verkoop van AT5 aan UPC/SBS gaan nog steeds door. Een kabelboer die ook nog kan bepalen welk nieuws we uit de regio te zien krijgen gaat echt te ver.

[KOP]

 

NOB Interactive ziet af van ADSL

 

NOB Interactive ziet af van samenwerking met KPN bij het leveren van muziekclips en journaalbeelden via de telefoonlijn. Het bedrijf zegt zeer teleurgesteld te zijn over de snelheid van de ADSL-verbindingen van KPN. NOB Interactive en KPN namen de afgelopen 2 jaar gezamenlijk deel aan de proef Snelnet in Amsterdam. Volgens directeur Van Mil van NOB Interactive was de snelheid in de tests het viervoudige van wat praktisch haalbaar is met de ADSL-verbindingen die KPN vanaf volgend jaar commercieel wil aanbieden. NOB Interactive zou nu in gesprek zijn met andere ADSL-aanbieders, zoals Cistron en de Twentse combinatie Casene BV - A1. KPN erkent dat het met de aangekondigde ADSL-dienst niet de snelste verbindingen inzet. De operator heeft naar verluidt gekozen voor tragere verbindingen omdat die toepassing nu technologisch goed haalbaar is.

[KOP]

 

UPCtv lanceert zesde televisiekanaal

 

UPC lanceerde op 8 december Avante, het zesde themakanaal van UPCtv. Avante richt zich op mannen met programma’s over luchtvaart, ruimtevaart, auto’s, boten, spionage, militaire strijdkrachten, onderzeeboten en technologie. Het kanaal is meteen beschikbaar op UPC’s eigen kabelnetwerken in Nederland en binnenkort ook in België en Oostenrijk. Het wordt ook gelanceerd op het kabelnetwerk van Telia in Zweden, waarmee het kanaal in totaal aan 3,25 mln potentiële abonnees wordt aangeboden. In het jaar 2000 zal het kanaal in meer Europese landen beschikbaar komen.

[KOP]

 

Kabelnet Haarlemmermeer naar Multikabel

 

De gemeente Haarlemmermeer staat op het punt Nutsbedrijf Haarlemmermeer (NBH) te verkopen aan de Westfälische Gasversorgung AG & Co.KG (WGV). Met de transactie is een bedrag van ruim fl 240 mln gemoeid. WGV is voornemens de aandelen van het kabelbedrijf Communikabel, dat deel uitmaakt van NBH, door te verkopen aan het Noord-Hollandse kabelbedrijf Multikabel. Als de verkoop doorgaat komt Multikabel op een totaal aantal abonnees van 290.000

 

 
[KOP]

PERSBERICHTDe Chello Gebruikers Organisatie Nederland verandert zijn naam in Internet Gebruikers Vereniging COAX Nederland.

Wie zijn we?
COAX Nederland behartigt de belangen van chello gebruikers in Nederland. Met chello kun je gebruik maken van het Internet via de TV-kabel van de kabelexploitant UPC. COAX Nederland is de centrale gesprekspartner voor
UPC/chello tijdens het regelmatige overleg dat wij met hen hebben. COAX Nederland heeft momenteel rond de 1200 leden.

Waarom een andere naam?
De CGO Nederland bestaat uit een landelijke organisatie en diverse regionale organisaties. De laatste maanden zijn er echter door derden een aantal regionale CGO verenigingen opgericht welke los staan van CGO Nederland. Dit schept veel verwarring. Wie is nu wel, en wie niet, aangesloten bij de landelijke organisatie? En waar dienen al die organisaties voor? Om aan deze onduidelijkheid een einde te maken hebben wij gekozen voor een
naamsverandering. COAX Nederland zal daarom vanaf nu dé landelijke behartiger van de belangen van chello gebruikers zijn met regionale afdelingen in alle regio's waar chello verkrijgbaar is. Alleen regionale
organisaties die de naam COAX voeren zijn daadwerkelijk aangesloten zijn bij COAX Nederland. Wij hopen hiermee een einde te hebben gemaakt aan de onduidelijkheid. Vereniging die de naam CGO blijven voeren zijn dus niet bij de landelijke vereniging aangesloten, en hebben ook geen binding met de CGO zoals u die uit het verleden kende.

Waarvoor staat COAX Nederland?
Internet via de kabel is een nieuw produkt dat vele mogelijkheden biedt. Met dit produkt krijgt men, in principe, 24 uur per dag een snelle verbinding met het Internet, tegen een redelijke prijs. In de praktijk valt dit vaak anders uit. Het duurt lang voor je een aansluiting krijgt, de snelheden zijn laag, sommige diensten zijn nog niet goed uitgewerkt, en er zijn toch redelijk vaak langdurige storingen. Als je problemen hebt blijkt de helpdesk slecht, of niet, bereikbaar, en moet men vaak weken wachten voordat de storing verholpen wordt. Wij zien dit alles als kinderziektes van een kabelexploitant die een produkt te gehaast in de markt heeft willen zetten. Dit wekt grote ergernis op bij de gebruikers die een volwassen produkt verwachten. COAX Nederland voert gesprekken over deze ergernissen met de producent van chello. Wij brengen de klachten gebundeld en gestructureerd over aan UPC/chello en maken dan afspraken over de door te voeren verbeteringen of financiële compensatie. Vervolgens informeren wij onze leden dan weer over de gemaakte afspraken. Onze leden stellen een goede communcatie met chello/UPC zeer op prijs. Er is het laatste jaar al veel verbeterd. Zo is de data limiet afgeschaft, zijn de snelheden hoger, en de mogelijkheden groter geworden. Wij verwachten dat de meeste van de problemen waar we nu mee te maken hebben over een of twee jaar voorbij zullen zijn. Tot die tijd zullen wij onze bemiddelende rol tussen gebruiker en producent blijven spelen.

Met dank voor uw aandacht,

Peter de Jong, namens bestuur COAX Nederland.
mail:
pr@coax.nl
tel: 024-3554399

COAX Nederland staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Purmerend
onder nr 37087217.

Additieve informatie bronnen:

COAX:
http://www.coax.nl
chello:
http://www.chello.nl
UPC:
http://www.upc.nl

Het bestuur van COAX Nederland heeft de volgende samenstelling:

Voorzitter : Hans Ronhaar (Nijmegen)
Secretaris : Arjen van Efferen (Eindhoven)
Penningmeester : Frankwin Hooglander (Purmerend)
PR : Peter de Jong (Nijmegen)
Algemeen lid : Tom Blokker (Purmerend)
Algemeen lid : Patrick de Wijs (Eindhoven)

 

[KOP]

 

Winston Smith voor KABELMEMO.

 Winston@kabelmemo.freeservers.com